Afvallen en Fit worden maar geen tijd om gezond te koken? Dan is dit de oplossing voor jou! Al meer dan 10.000 mensen zijn je voor gegaan.

Afvallen en Fit worden zonder moeite!

6 redenen waarom alcohol je spiergroei kan vernietigen

alcohol spiergroei

Vandaag wil ik het met jou hebben over 6 redenen waarom alcohol je spiergroei kan vernietigen. Nu weet ik dat je dit absoluut niet wil horen, vooral tijdens de zomerdagen of in het weekend. Maar als je elke dag goed bezig bent met je macro’s om je doelen te bereiken, moet je weten welke effecten alcohol kan hebben op het doel wat je wilt bereiken.

Maar even voor de duidelijk ik ben hier niet om je plezier te verpesten, of je nachtleven, en dat je nooit meer kan drinken met je vrienden, of om lekker te relaxen met een koud biertje of lekker wijntje. Ik wil je alleen maar helpen om betere beslissingen te maken, door bijvoorbeeld niet dronken te worden, maar wat voorzichtiger te zijn met alcohol om nog steeds een fijne tijd te hebben.

Het is zonde om je helemaal naar de kloten te drinken terwijl je eigenlijk zo goed bezig bent in de sportschool. Daarom is het goed om te weten wat kan en wat niet kan om te voorkomen dat je achteraf voor niets in de sportschool aan het trainen bent geweest.

Dan nu de 6 redenen waarom alcohol je spiergroei kan vernietigen.

Inhoudsopgave

Alcohol verlaagt je testosteron

Zelf hou ik er wel van om een drankje te doen, dat moet ook kunnen. Toch drink ik over het algemeen minder dan sommige vrienden van mij, wat ik dan weleens te horen krijg is: Wees een man en drink meer…

Mijn reactie daarop is, eigenlijk verlaagt elk slokje je testosterongehalte, dus feitelijk wordt je bij elk slokje alcohol minder man dan mij. Dit is natuurlijk een grapje maar er zit wel een kern van waarheid in.

We weten allemaal dat testosteron belangrijk is voor spieropbouw, en hoe lager je testosterongehalte is des te moeilijker het wordt om spiermassa op te bouwen.

Dus hoe meer je drinkt hoe groter de effect op je testosteron en dus ook je spiergroei. Meer dan 3 drankjes alcohol kan al zorgen voor een gigantische drop in je testosterongehalte.

Geloof het of niet maar 3 drankjes kunnen al zorgen voor een drop van 25% op je testosterongehalte. Dus daarmee drink je 1/4 van je potentieel om spiermassa op te bouwen weg.

Maar wees gerust uit onderzoek is gebleken dat 2 of 3 biertjes per dag vrijwel geen verschil brengt in je testosterongehalte. Ook niet als je elke dag 3 biertjes zou drinken.

Het probleem zit hem vooral in het drinken van meer dan 5 alcoholische drankjes in een korte tijd.

Nou zie ik je al denken is bier hetzelfde als whisky? Nee natuurlijk niet! Elk alcoholische drankje is anders, en reageert anders op je lichaam. Het ligt ook aan je geslacht en lichaamsgewicht.

Bier bevat bijvoorbeeld twee chemicaliën dat oestrogeen kan verhogen bij mannen: phytoestrogen en prolactine, waardoor de testosteron verlaagt wordt.

Maar hoe zit het nu bij vrouwen? Bij vrouwen gebeurd het tegenovergestelde, ze maken minder oestrogeen aan, maar meer testosteron.

Dit betekent overigens niet dat vrouwen daardoor juist meer spiermassa kunnen aanmaken. Wel is het zo dat vrouwen door de verhoging van testosteron door alcohol meer zin in seks kunnen krijgen, maar dat ter zijde.

Dus verlaagt alcohol je testosteron? Ja! Maar als je alles onder controle houdt qua consumptie dan hoef jij je nergens zorgen over te maken.

Maakt het dan nog wat uit of je drinkt op trainingsdagen of niet? Nee eigenlijk maakt het allemaal niet uit. Het zal je trainingen vrij nutteloos maken, maar ook als je niet traint om je spieren rust te geven, heeft het drinken van teveel alcohol invloed op het herstel en groei van je spieren.

Alcohol remt het herstel van je spieren

Stel je voor je doet op vrijdag een borst en triceps workout en je smasht het helemaal. Vervolgens ga je dezelfde dag nog uit en drinkt heel wat drankjes, om vervolgens wakker te worden om 3 uur in de middag met een gigantische kater.

Dit is vast al weleens iets wat je overkomen is net als dat bij mij al weleens gebeurd is. Maar je moeten weten dat dit niet veel goeds doet voor je gains.

Er zijn meerdere redenen waarom veel alcohol drinken op een avond funest is voor het herstel van je spieren.

Natuurlijk zal je meer gaan slapen, maar dat is waarschijnlijk niet de slaap wat je nodig hebt voor het herstel van je spieren.

Om maximaal te herstellen moet je in een rapid eye movement (snelle oogbeweging) slaap komen, ook wel REM of diepe slaap genoemd.

Dit omdat je tijdens je REM slaap in een Slow Wave Sleep (tragegolfslaap) terecht komt, wat de tijd is dat je lichaam een maximale hoeveelheid van het hormoon HGH aanmaakt om je spieren te repareren zodat je groter, sterker en sneller wordt.

Vaak zul je merken dat je na een nacht met veel drank, vermoeid bent terwijl je waarschijnlijk meer geslapen hebt. Dit zorgt ervoor dat je de hele dag minder energie hebt om dingen te ondernemen.

Overigens is het beter om te bewegen na een avondje uitgaan in plaats van de hele dag in bed liggen. Als je wat zult bewegen zullen je spieren weer wat meer aansterken.

Overmatig alcohol zorgt ook voor een afname aan eiwitsynthese. Nou is eiwitsynthese heel erg belangrijk voor spiergroei.

Een tekort aan eiwitsynthese zorgt er dus voor dat je potentie voor spiergroei minder zal worden, door het drinken van alcohol.

Alcohol laat je lichaam uitdrogen

Veel alcohol consumptie zal leiden tot uitdroging van je lichaam. Wat er voor zorgt dat je spieren minder goed zullen functioneren, waardoor je minder goed kunt trainen.

Onze spieren bestaan voor 75% uit water. Dit is ook de reden waarom je je klein of plat voelt als je niet genoeg water drinkt.

Als je veel water drinkt voor een workout zul je merken dat je een grotere pomp krijgt en zul je je voelen als een monster.

Uit onderzoek is gebleken dat de diuretische effect (de verandering in de hoeveelheid dat je moet plassen)  vanaf 4% alcohol significant is. Dit leidt tot nog meer vochtverlies.

Vochtverlies is ook de reden waarom we een kater hebben. Zorg ervoor dat je tijdens het drinken van alcohol genoeg water tot je neemt om je vochtbalans op peil te houden.

Alcohol verhoogt je cortisol

Een gevolg van overmatig alcoholgebruik op één avond is het verhogen van je cortisolgehalte. Cortisol is normaal een stofje dat je aanmaakt als je veel stress hebt.

Dit is gunstig want daardoor zul je stress beter aankunnen. Maar bij teveel cortisol worden je spieren afgebroken.

Als je alcohol drinkt zul je meer cortisol aanmaken wat al je spiermassa waar jij voor werkt vernietigt. In combinatie met stress zal dit nog sterker zijn. Erg zonde allemaal!

 Goede voedingstoffen worden belemmerd

Stel je houdt je uitstekend aan gezonde voeding en je let op welke voedingstoffen je nodig hebt. Helaas steekt alcohol daar een stokje voor.

Je lichaam worstelt met het opslaan en het omzetten van alcohol. Calorieën uit gezonde voedingsbronnen worden te niet gedaan, oftewel het wordt niet omgezet in energie.

In plaats daarvan worden alle calorieën omgezet naar vet, vandaar ook de bekende bierbuik. Daarnaast mist je lichaam voor de helft alle essentiële voedingstoffen, waardoor gezonde voeding maar voor helft effect heeft.

Alcohol kan je ziek maken 

Vanwege het gebrek aan mineralen, vocht ( dehydratie ), mineralen en nog zoveel meer door het gebruik van overmatig alcohol, verzwakt het immuunsysteem.

Zeker in combinatie met trainen zal je veel risico lopen om ziek te worden en dat is toch niet iets wat je wilt?

We weten namelijk allemaal dat ziek zijn enorm veel energie kost voor je lichaam om weer beter te worden. Daarnaast zul je ook minder gaan eten. Wat voor spierafbraak zorgt.

Fitness en alcohol gaan niet samen

De conclusie is dat fitness en alcohol niet samen gaan. Naast dat het je spieren aantast, zal het ook je vetverbranding proces verminderen of zelfs stopzetten.

Een glaasje of drie met vrienden of vriendinnen moet kunnen, maar als je echt goede resultaten wilt behalen, dan kun je de alcohol het liefst zoveel mogelijk of helemaal laten staan.

Ben je gemotiveerd om alles eruit te halen om jouw droomlichaam te krijgen? De Fit Methode kan jou daarbij helpen. De Fit methode is een fitnessprogramma met 19 professionele mensen op het gebied van voeding en fitness.

Ze gaan samen met jou aan je persoonlijke doelen werken of het nou voor spieropbouw is of trainen voor een marathon. Niets is te gek.

Daarnaast krijg je ook advies over alles wat met voeding te maken heeft. Je krijgt een persoonlijk voedingsschema gericht op jouw persoonlijke doel.

Klik hieronder voor meer informatie over de Fit Methode.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *