Afvallen en Fit worden maar geen tijd om gezond te koken? Dan is dit de oplossing voor jou! Al meer dan 10.000 mensen zijn je voor gegaan.

Afvallen en Fit worden zonder moeite!

Gezond avondeten 8 tips voor het avondeten + recepten

gezond avondeten

Gezond avondeten is lang niet altijd eenvoudig. Na een drukke stressvolle werkdag kan het zijn dat je nog maar weinig zin hebt om avondeten te maken. Maar als je een gezin hebt met kinderen wil je toch zorgen dat ze alle gezonde voedingsstoffen binnen krijgen en voor jou zelf is het natuurlijk ook belangrijk.

Maar dan komt het echte probleem pas. Wat voor gezonde avondmaaltijd moet je nou weer klaarmaken. Omdat je naast je werk ook nog genoeg andere dingen te doen hebt, zoals aandacht aan de kinderen geven of naar de sportschool gaan. Schiet het er nog weleens bij in om een gezonde avondmaaltijd te bereiden en gooi je maar een pizza in de oven.

Echter is het zo dat gezond avondeten helemaal niet zoveel tijd hoeft te kosten.

Inhoudsopgave

Wat is gezond avondeten?

De avondmaaltijd is vaak de grootste maaltijd van de dag. Het voorziet het lichaam grotendeels van alle voedingstoffen die je binnenkrijgt gedurende dag. Het heeft een positief effect op je vet verbranding en hormonen, mits je avondeten gezond is.

Gezond avondeten is niet eten uit een pakje, bakje of kant en klare gezond lijkende maaltijden. Kant en klare maaltijden zouden normaal gesproken door de ingrediënten die op elkaar reageren snel bederven. Om dit probleem te voorkomen voegen voedselfabrikanten conserveringsmiddelen toe. Hierdoor zijn kant en klare maaltijden lang houdbaar, maar wel schadelijk voor je gezondheid.

Daarnaast zijn kant en klare maaltijden van nature vaak flauw van smaak. Om dit te voorkomen wordt er vaak zout, suiker, ongezonde vetten en zoetstoffen toegevoegd aan de maaltijden om de smaak te verbeteren.

Waarom gezond avondeten

Gezond avondeten kan een grote bijdrage hebben als jij wilt afvallen. Tijdens het diner eten wij Nederlanders over het algemeen onze grootste maaltijd van de dag met de meeste calorieën. Het is dus wel duidelijk dat het avondeten een grote invloed heeft op het afvalproces.

Tijdens het ontbijt en lunch eten we vrijwel altijd hetzelfde. Maar tijdens het avondeten verschilt het vaak iedere dag weer. Maar hoe kun je er nou voor zorgen dat je vrijwel elke dag een gezonde avondmaaltijd op tafel kunt zetten, zonder dat je er de hele dag over na moet denken?

Verderop in dit artikel zal ik je 5 tips geven om eenvoudig gezonde avondmaaltijden te maken, zonder dat het begint te vervelen of teveel tijd zal kosten.

3 Tips om gezond avondeten leuker te maken

Besteed aandacht en neem tijd voor je avondeten

Avondeten is meer dan alleen maar eten. Zorg ervoor dat je het aantrekkelijk maakt om aan tafel te gaan zitten. Of je nou alleen, met je gezin of vrienden bent.

Ga je tafeldekken, zet de tv en radio uit. En geniet van het eten wat op tafel staat.

Als je een gezin hebt zorg er dan voor dat je met elkaar aan tafel gaat zitten.

Op deze manier kun je naast het eten ook tijd voor elkaar nemen en met elkaar de dag doornemen.

Het is goed om even je bestek neer te leggen en rustig de tijd nemen voor je avondmaaltijd.

Ga eens lekker uit eten 

Het kost wat meer, maar als je het geld ervoor hebt ga dan eens lekker met je gezin, vrienden of familie uit eten.

Gezond avondeten kun je ook in een restaurant, en geloof me het is nog lekker ook.

Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor kip, vis, salade met eventueel wat aardappeltjes en saus erbij voor over het vlees.

Drink daarbij wel water en geen frisdrank, oké vooruit 1 glaasje fris is geen probleem.

Ga samen koken

Als je kinderen hebt ga dan samen met ze koken. Je zult merken dat het veel leuker is om dan te gaan koken.

Je leert je kinderen hoe ze moeten koken. Op den duur zullen ze jouw kookkunsten overnemen en kunnen ze zelfstandig koken wat een win win situatie voor jou is!

Verder is het ook heel erg leuk om samen met je vriend of vriendin iets leuks te gaan verzinnen in de keuken en dan maar kijken wat eruit gaat komen.

Je kunt daar eventueel een receptenboek bij gebruiken ter inspiratie, of hoe je het gerecht kunt maken.

Gezondheidsvoordelen gezond avondeten 

Naast het voordeel dat je van gezond avondeten sneller zult afvallen. Heeft het ook een aantal gezondheidsvoordelen.

Betere nachtrust

Als je ongezond eet moet je spijsvertering harder werken met als gevolg dat je lichaam s’nachts nog te actief is. Hierdoor is het moeilijker om in slaap te komen of de hele nacht door te slapen.

Bij gezond avondeten hoeft je spijsvertering niet zo hard te werken waardoor het voor dat je gaat slapen alles al verwerkt heeft.

Voorkom vreetbuien in de avond

Voor de tv hebben we allemaal weleens zin om lekker wat te snacken. Maar als we niet gezond avondeten en niet verzadigd raken, hebben we al snel de neiging om naar de koekjes, chips of snoepjes te graaien.

Hierdoor zul je slechte voedingstoffen binnen krijgen en heb je grote kans dat je meer calorieën binnenkrijgt dan dat je nodig bent.

Op deze manier zul je langzamerhand gaan aankomen in gewicht.

Als je tijdens het avondeten genoeg eiwitten, vezels en groenten eet.

Zul je merken dat je verzadigd raakt en veel minder snel de neiging hebt om ongezond te gaan snacken in de avond.

In de avond nog actief zijn

Wil je in de avond nog actief zijn omdat je nog moet sporten, je werk moet afmaken of misschien wel intiem met je partner wilt zijn? Je zult dan merken dat je met gezonde voeding veel meer kan klaarmaken.

Door ongezond te gaan eten stijgt je bloedsuikerspiegel, hierdoor krijg je in het begin misschien wel een boost.

Maar doordat je lichaam je bloedsuikerspiegel weer omlaag wilt krijgen zul je waarschijnlijk een zogenaamde after dinner dip krijgen waardoor je niet meer zo productief zal zijn.

5 tips voor gezond avondeten

Plan vooruit

Om te voorkomen dat je iedere dag weer moet bedenken wat voor gezonde avondmaaltijd je weer moet maken, is het wel handig om een wekelijkse planning te maken met gezond avondeten.

Zorg er dus voor dat je ergens in de week even tijd maakt om een boodschappenlijstje te maken met alle voedingsmiddelen die je nodig hebt voor al je avondmaaltijden.

Het kost misschien wat tijd, maar uiteindelijk geeft het je veel rust in je hoofd na een harde werkdag, aangezien je nou wel weet wat je gaat maken.

Voorbereid avondmaaltijden 

Je kunt er ook voor zorgen dat je ergens gedurende week gelijk 3 avondmaaltijden bereid voor 3 dagen. Als je een gezin hebt is het wellicht veel in één keer.

Maar als je er even wat meer tijd in steekt zul je de 2 volgende dagen niet meer hoeven te koken, en hoef je jouw gezonde avondeten alleen nog maar op te warmen.

Groenten zijn de basis 

Om een gezonde avondmaaltijd te eten kunnen groenten gewoon niet missen. Zorg er dus voor dat je altijd bedenkt welke groenten je wilt gaan eten. Varieer een beetje met alle soorten groenten en maak daar iets moois omheen.

Maak je eigen saus

Sauzen kunnen gewoon niet missen bij het avondeten. Helaas is het zo dat veel sauzen vol met ongezonde vetten zitten en te zout zijn.

Maar je kunt ook eenvoudig je eigen saus maken. Denk bijvoorbeeld aan ingrediënten zoals knoflook, uien, eiwit, water en kruiden. Hiermee kun je al heerlijke sauzen maken.

Variatie en uitstraling

Variatie in je voeding is heel erg belangrijk. Niet alleen om van alle voedingsstoffen iets binnen te krijgen. Maar ook om te zorgen dat bepaalde ingrediënten niet uit je neus komen.

Gelukkig kun je met gezonde voeding enorm veel variëren. Je hebt zoveel soorten groenten en vlees en je kunt het op zoveel verschillende manieren bereiden. Probeer af en toe gewoon eens wat te maken en laat je creativiteit werken.

Ook is de opmaak van het eten belangrijk. Het oog wil tenslotte ook wat. Door te variëren met kleuren in je eten zal het bord zeker opvrolijken en zal het eten beter gaan smaken!

Gezond avondeten met receptenboek receptenbijbel

Gezond avondeten draagt veel bij aan het afvallen. Maar met alleen gezond avondeten kom je er niet. Het gaat erom dat je gedurende dag ook gewoon gezond zult eten voor een gezonde levensstijl.

Het receptenboek receptenbijbel van Oscar Helm is ideaal als jij opzoek bent naar gezonde recepten voor het avondeten. Maar ook om door de dag heen gezond te gaan eten.

Je krijgt een kant en klare weekschema met alle recepten waarbij de boodschappenlijstjes aanwezig zijn.

Hierdoor zal het bedenken van het avondeten een stuk makkelijker zijn en zul je ook nog eens op een fijne manier vet verbranden.

Gezond avondeten wordt op deze manier een stuk eenvoudiger en leuker.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *