De gemiddelde Nederlander eet veel te weinig groenten, volgens sommige onderzoekers is het eten van 2 ons groente en 2 stuks fruit per dag zelfs te weinig.
Dit komt doordat de kwaliteit en voedingswaarde van de groenten achteruit is gegaan. Maar hoe kun je nou zoveel groente per dag binnenkrijgen zonder dat er veel tijd in zit of saai wordt? Daar kom ik later in dit artikel op terug.
Groenten zijn enorm belangrijk voor ons lichaam het houdt ons fit en gezond. Het zit vol met vitamines waardoor ons immuunsysteem goed kan functioneren en sterk genoeg is om alle virussen in ons lichaam te bestrijden.
Vaak zie je dat mensen die weinig groenten eten veel sneller ziek zijn omdat ze vatbaarder zijn vanwege een zwakkere immuunsysteem.
Om jullie een kijkje te laten nemen heb ik een lijstje gemaakt met 10 gezonde groenten!
Inhoudsopgave
10 gezonde groenten
De onderstaande groenten heb ik in willekeurige volgorde gezet, dit wil dus niet zeggen dat de groente op nummer 1 ook het meeste gezonde groentesoort is die er bestaat. Iedere groente heeft weer zijn eigen eigenschappen.
Broccoli
Broccoli zit vol met vitaminen, mineralen, Mangaan, kalium, molybdeen, fosfor, magnesium, calcium, seleen, zink en ijzer.
Misschien komen bepaalde stoffen je niet bekent voor maar het is gezond voor je lichaam. Deze stoffen zorgen er voor dat je lichaam instaat is om giftige afvalstoffen te laten verwijderen.
Ook bevat broccoli de stof glucosinolaat, dit stofje wordt momenteel wetenschappelijk getest op het voorkomen van kanker.
Boerenkool
Boerenkool is één van de gezondste groenten op de aarde. Boerenkool zit vol met vitaminen. Er zit in boerenkool zelfs meer vitamine C dan in sinaasappels.
Ook helpt boerenkool de kans op kanker verkleinen. Het bevat namelijk veel antioxidanten, ontstekingsremmende stoffen en glucosinolaat.
Boerenkool kun je ook op veel verschillende manieren bereiden, de meest bekende is de Hollandse stamppot boerenkool.
Bloemkool
Bloemkool is het zusje van de broccoli. Maar is daarom niet minder gezond. Bloemkool bevat sulforafaan wat goed is voor het hart, het verlaagt namelijk de bloeddruk.
Verder bevat bloemkool ook veel vitamine K wat aderverkalking voorkomt. In bloemkool zit ook het stofje choline, een B vitamine wat belangrijk is voor de conditie van je hersenen.
Prei
Prei zit boordevol vitamine A en vezels. Maar ook vitamine K, B1, B2, C en E kunnen natuurlijk niet in het lijstje ontbreken. Prei bevat naast vitaminen en vezels ook veel fytonutriënten, dit is een stofje wat goed is voor je bloedvaten.
Spinazie
Spinazie bevat ontzettend veel vitaminen en mineralen. 180 gram groente bevat maar liefst 1110% van de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH) aan vitamine K.
Dit maakt verder niet veel uit aangezien de ADH een ondergrens is. Verder scoort spinazie met andere vitamines en stoffen ook ontzettend hoog in percentages.
Spinazie is gezond voor je botten, zorgt voor een gezonde darmwerking en is goed voor je geheugen.
Rode kool
Rode kool is goed voor je hart en lever. Rode kool is vooral goed voor mensen met diabetes.
Onderzoekers in de Verenigde Arabische Emiraten hebben in 2008 een wetenschappelijk onderzoek afgerond waarin bleek dat rode kool een goed alternatief kan zijn als medicijn bij mensen met diabetes.
Andijvie
Andijvie zit vol met mineralen. Het helpt bij het ontgiften van je lichaam en zorgt ervoor dat je immuunsysteem een boost krijgt.
Andijvie kun je overigens ook rauw eten. Je maakt een aardappelpuree en vervolgens stamp je de andijvie en aardappelpuree samen.
Zo blijven alle gezonde voedingstoffen ook bespaard. Wil je het wel koken doe het dan kort anders is het niet meer lekker.
Spruiten
Zelf ben ik er niet zo dol op maar spruiten zijn wel enorm gezond. Het bevat veel vitamine C en K maar ook vitamine A, B1, B2, B3, B6, B11 ontbreken niet in de spruiten.
Er is wetenschappelijk onderzocht dat spruiten het lichaam helpt bij verwijderen van kankerverwekkende stoffen.
Bieten
Bieten is ook een uitstekende groente. Het bevat stoffen die je lichaam beschermt tegen hart en vaatziekten.
Ook werkt het ontstekingsremmend en verkleint het de kans op bepaalde soorten kanker. Verder geven bieten je enorm veel energie, dat komt door het stofje nitraat.
Peulvruchten
Peulvruchten zijn enorm goed voor ons lichaam. Het bevat veel vezels wat goed is voor de werking van onze darmen.
Ook bevatten peulvruchten veel eiwitten wat de bouwstenen zijn van ons lichaam. Verder helpt het bij het voorkomen van diabetes en hart- en vaatziekten.
Groenten en aardappelen
Vele soorten groenten worden samen verwerkt met aardappelen in een stamppot. Maar zijn aardappelen dan wel zo goed, want het laat je bloedsuikerspiegel toch stijgen?
Ja dat klopt, maar aardappelen bevatten ook veel goede voedingstoffen en doordat je de aardappelen tegelijk eet met groente en vlees (eiwitten) wordt het effect sterk vermindert.
Lees ook eens 10 gezonde etenswaren die jou dik maken!
Hoe pas je dit toe in je levensstijl?
Elke dag groenten maken met wat aardappelen en een stukje vlees gaat beginnen te vervelen en kost in onze drukke leventje soms teveel tijd.
Om het wat minder saai te maken kun je eens een kijkje nemen in dit receptenboek. Op deze manier kan je creatiever met groenten zijn waardoor het leuker wordt. Bovendien zijn de recepten makkelijk en snel te maken.
Ben je nog niet overtuigd maar zou je het wel graag willen proberen? Dan kan je de eerste week van het receptenboek gratis uitproberen. Je hebt een niet goed 30 dagen geld terug garantie. Oftewel je hebt geen risico’s.