Niet kunnen slapen heeft een grote impact op je dagelijkse leven. Als je af en toe eens niet goed kunt slapen zul je hooguit wat vermoeid zijn de volgende dag. Maar zodra het niet kunnen slapen structureel word kan dit serieuze gezondheidsklachten opleveren zowel fysiek als geestelijk.
Je bent constant vermoeid, snel geprikkeld, krijgt concentratie problemen en je immuunsysteem wordt zwakker. Al deze kwalen zullen je niet bepaald een leuk en vrolijk persoon maken.
De redenen waarom je niet kunt slapen is divers en soms is het een combinatie van bepaalde oorzaken. In dit artikel deel ik enkele redenen waarom je wellicht niet goed slaapt. Ook zal ik 7 tips geven die jou kunnen helpen om je slaap problemen te verhelpen.
Inhoudsopgave
Niet kunnen slapen, 8 redenen waarom je niet kunnen slapen!
Stress
Niet kunnen slapen, word in heel veel gevallen veroorzaakt door een stressvolle periode in je leven. Dit kan met heel veel factoren te maken hebben zoals, liefdes problemen, financiële problemen, je kinderen, ziekte en ga maar door.
Je bent de hele nacht maar aan het piekeren over wat er speelt, je blijft er maar aan denken en kunt er geen afstand van nemen.
En val je in slaap dan kan het zijn dat het een zeer onrustige slaap is waarbij je vaak wakker wordt. Dit zorgt ervoor dat je de volgende ochtend vermoeid bent en amper je bed uit kunt komen.
Eetgewoonten
Wat en wanneer je eet kan invloed hebben op je slaappatroon. Te weinig eten zorgt ervoor dat je een hongergevoel krijgt waardoor je moeilijker in slaap komt.
Teveel eten vlak voor het slapen gaan kan er ook voor zorgen dat je moeilijker in slaap valt. Je lichaam is immers nog bezig om alle voedsel te verteren.
Maar ik moet zeggen dat dit ook per persoon verschilt. Ik slaap bijvoorbeeld goed als ik mijn maag vlak voor het slapen heb gevuld met koolhydraten, terwijl dit niet door veel mensen wordt aangeraden.
Uiteindelijk is elk mens uniek. Waarmee ik wil zeggen dat we overal anders op kunnen reageren.
Sporten en bewegen
Regelmatig sporten en bewegen is gezond voor ons lichaam zowel fysiek als geestelijk. Als je weinig tot geen lichaamsbeweging krijgt, is de kans aanwezig dat je s’avonds niet moe bent waardoor je niet kunt slapen.
Een mentale inspanning helpt daarnaast ook om moe te worden, aangezien je hersenen dan harder werken. Vlak voor het slapen gaan sporten is niet aan te raden. Je lichaamstemperatuur is door het sporten nog hoog waardoor je moeilijker in slaap komt.
Alcohol en koffie
Niet kunnen slapen kan veroorzaakt worden door teveel koffie of alcohol drinken. Zoals iedereen wel weet bevat koffie cafeïne waardoor je actief en alert wordt. Niet voor niets dat we het graag drinken om de dag mee te starten.
Een glaasje of twee glaasjes alcohol heeft geen invloed op je slaapgedrag, echter is het zo dat overmatig alcohol gebruik wel voor slaapproblemen kan zorgen. Met als gevolg dat je in de ochtend moe bent.
Gesnurk van je partner
Niet kunnen slapen door het gesnurk van je partner? Dit wordt nog vaak onderschat en lacherig over gedaan maar het kan voor serieuze problemen zorgen.
De kans dat je in slaap komt, is veel lastiger dan wanneer je je bevindt op een stille plek.
De kwaliteit van slapen zal achteruit gaan omdat je moeilijk in slaap komt en af en toe wakker wordt door het gesnurk. Met als gevolg dat je de volgende ochtend vermoeid je ogen open doet.
Omgeving waarin je slaapt
De omgeving waarin je slaapt en wat je doet voor het slapen gaan heeft invloed op je nachtrust. Slaaptemperatuur, lichtinval, matras en bed zijn niet de enige redenen die invloed hebben op je nachtrust.
Ook hebben de activiteiten die je voor het slapen gaan doet invloed op je nachtrust zoals in bed tv kijken, of bezigheden op je mobiel.
Je geest blijft hierdoor actief en de licht van de tv en mobiel houden je wakker. Probeer dus rust te nemen en niks meer te doen als je op bed gaat, als je toch nog iets wilt doen in bed, ga dan een boek lezen.
Onregelmatige levensstijl
Niet kunnen slapen door een onregelmatige levensstijl komt best vaak voor. Vooral mensen in ploegendiensten hebben hier last van aangezien ze om de zoveel dagen weer een andere patroon krijgen.
Een 5 ploegendienst draait bijvoorbeeld 2 ochtenddiensten, 2 middagdiensten, 2 nachtdiensten om vervolgens 4 dagen vrij te hebben.
Je kunt wel nagaan dat je steeds op andere tijdstippen zult slapen, hierdoor kan je nachtrust flink verstoord worden.
Medicijnen
Bepaalde medicijnen kunnen invloed hebben op je nachtrust. Medicijnen tegen hooikoorts, hoge bloeddruk, corticosteroïden en schildklierhormonen kunnen bijwerkingen hebben zoals slapeloosheid.
7 tips om van je slapeloosheid verlost te zijn
Lig je vaak wakker om dat je veel gestrest bent, omdat je een stressvolle baan hebt of wat dan ook? Dan heb ik enkele tips om sneller in slaap te vallen.
Maak je slaapkamer slaap vriendelijk
Door wat aanpassingen te doen, wordt je kamer een stuk slaapvriendelijker.
Verstop je wekker en kijk niet naar je mobiel
Als je veel naar je wekker kijkt of naar je mobiel zie je de minuten maar voorbij tikken. Dit kan zo’n kwelling zijn dat je gewoon niet meer in slaap komt.
Zorg er dan voor dat je wekker en mobiel buiten het bereik van je gezichtsveld houd. Natuurlijk is het wel belangrijk dat je de wekker of alarm op je mobiel hoort.
Verlaag de temperatuur
Door je raam open te zetten komt er frisse lucht naar binnen en word de temperatuur in je slaapkamer lager. Zo kun je beter in slaap vallen.
Bevind je in een stille omgeving
Verwijder alles wat licht geeft of zet het uit. En bevind je op een plek zonder geluid. Zo word je niet afgeleid waardoor je rustig in slaap kunt vallen.
Ga van bed af als je niet kan slapen
Mensen die niet kunnen slapen woelen alle kanten op om maar in slaap te komen. Dit kan echt oneindig duren. Geen goed plan!
Het is dan verstandig om je slaapkamer uit te gaan en pas weer naar bed te gaan als je vermoeid raakt. Hiermee voorkom je dat je de slaapkamer ziet als een oncomfortabele plek.
Doe hersenloze activiteiten
Als je niet kunt slapen is het handig om hersenloze activiteiten te doen. Neem een glas water, ga strijken, doe de was of lees een slaapverwekkend boek. Je zult na een tijdje merken dat je vermoeid raakt, dit is het moment om naar bed te gaan.
Een warme douche nemen om vervolgens in een koud bed te stappen zorgt ervoor dat je lichaamstemperatuur zakt. Dit zorgt ervoor dat je langzaam maar zeker slaperiger word.
Een glas warme melk doet bij sommige mensen ook wonderen om snel in slaap te kunnen vallen.
Ga opnieuw naar bed
Op het moment dat je vermoeid raakt, is het tijd om naar bed te gaan. Als het goed is, is je lichaamstemperatuur gedaald en de temperatuur in je kamer lager omdat je raam openstaat.
Ontspan wanneer je in bed ligt
Zodra je in bed ligt, is het goed om te ontspannen. Door het uitvoeren van bepaalde ontspanningsoefeningen haal je de laatste spanning ervan af.
Om te ontspannen is het goed om op je ademhaling te focussen. Je doet je ogen dicht, je ademt in door je neus om vervolgens door je mond uit te ademen. Maak elke ademhaling dieper dan de vorige.
Ga liggen op een manier waarbij je goed ligt zodat je heerlijk kan ontspannen. Iedereen heeft wel een voorkeur wat betreft de positie om in slaap te komen.
Ga je spieren vervolgens aan spannen om daarna weer los te laten. Doe dit van beneden naar boven. Begin dus bij het aanspannen van je tenen en ga op deze manier al je spieren af naar boven toe.
Visualiseer leuke dingen
Als je eenmaal ontspannen bent. Kun je gaan denken aan leuke dingen zoals jouw droomhuis of droomvakantie. Of misschien wel denken aan de vrouw of man die je op dit moment zo leuk vind.
Als het maar iets positief is waarbij je de fantasie de vrije loop kunt laten gaan. Je merkt dat je daardoor totaal niet meer bezig bent om in slaap te komen waardoor alles vanzelf gaat!
Werken deze tips gegarandeerd?
Het is niet 100 procent zeker dat je door al deze stappen ook echt beter zult slapen. Soms zijn er gewoon zoveel factoren waarom je niet kunt slapen dat het gewoon tijd nodig heeft.
Als je niet kunt slapen is het goed om de tips weer te proberen. Het is misschien frustrerend maar het heeft tijd nodig.
Wat als niks helpt om in slaap te vallen?
Misschien heb je inmiddels alles al geprobeerd om beter te slapen. Maar ondanks dat je alle tips hebt geprobeerd lukt het maar niet om beter te slapen. Op de lange termijn blijft het gewoon hetzelfde. Dit kan een dieper liggende oorzaak zijn. Je kunt bijvoorbeeld denken aan:
- De aanmaak van hormonen waardoor je makkelijker in slaap valt, op het verkeerde moment aanmaken.
- Te hoge lichaamstemperatuur
- Een verkeerde instelling van de biologische klok
- Slaapangst (bijvoorbeeld bang zijn dat je niet meer wakker word)
De 7 stappen slaap methode
Wil je echt aan de slag om je slaapprobleem te verhelpen? De 7 stappen- slaap methode helpt jou om de kern van de oorzaak aan te pakken.
Er bestaat geen wondermiddel of pil. Uiteindelijk ligt de oplossing bij jezelf.
De 7 stappen methode helpt jou om terug te gaan naar de fabrieksinstellingen van jouw lichaam om slapen weer vanzelfsprekend te maken.