De goedkoopste Hotels vind je met Trivago!

Boek je Hotel voor de laagste prijs!

Reizen naar IJsland : 10 mooiste reisbestemmingen in IJsland

reizen naar ijsland

Hou je van rust en natuur tijdens je vakantie? Dan moet je eens Reizen naar IJsland! IJsland is het land van ijs en vuur, indrukwekkende gletsjers, geothermische bronnen en actieve vulkanen. Maar het is niet alleen maar natuur en rust. Reykjavik is een levendige stad waar je genoeg kunt doen. Overigens heb je vanuit Reyjavik uitzicht op de zee en prachtige bergen van IJsland. IJsland ligt eeuwenlang geïsoleerd van de rest van Europa en heeft een uniek cultureel erfgoed van literatuur, muziek en cuisine dat zijn weerga niet kent. In de winter heb je de mogelijkheid om de noorderlicht te bewonderen. IJsland geeft je het gevoel dat je op een andere planeet bent.

In dit artikel vind je de 10 mooiste reisbestemmingen in IJsland die je eventueel kunt bezoeken als je gaat reizen naar IJsland.

Inhoudsopgave

Reizen naar IJsland : 10 mooiste reisbestemmingen in IJsland

Hornstrandir-natuurreservaat

Fanatieke wandelaars die de wat extremere kant op willen gaan zouden eens naar het Hornstrandir-natuurreservaat moeten gaan. Het Hornstrandir-natuurreservaat bestaat uit de ongerepte wildernis in Westfjorden. Het ruige terrein bestaat uit steile bergen en steile zeekliffen die uitdagend zijn voor de wandelaars. Een extra element in dit reservaat is dat je er geen winkels of diensten kunt vinden. Je bent helemaal op jezelf aangewezen wees daarom ook goed uitgerust ivm met mogelijke noodgevallen, dit is wel zo belangrijk voor je eigen veiligheid. De Hornbjarg is een steile klif en de meest populaire bestemming onde de wandelaars. Het is tevens het noordelijkste puntje van het reservaat. Tijdens het zomerseizoen worden er rondleidingen aangeboden die maximale veiligheid en gemak bieden.

Husavik

Husavik, een klein vissersdorpje genesteld in een beschutte baai in het noorden van IJsland. Het is één van de beste plekken in de wereld om walvissen te spotten. De meest voorkomende soorten die gespot zijn de dwergvinvissen, bultruggen en blauwe walvissen evenals witsnuitdolfijnen en bruinvissen. Je kunt deze prachtige vissen spotten met een rondvaartboot. Met verschillende levensgrote skeletten, biedt het Husavik Whale Museum een schat aan informatie over walvissen en beschrijft het de geschiedenis van de walvisjacht in IJsland. De mooie houten kerk van Husavikurkirkja, gebouwd in 1907, is ook een bezoek waard. Als vissenliefhebber is Husavik eigenlijk een droomplekje!

Landmannalaugar

Landmannalaugar ligt in het natuurreservaat Fjallaback in de binnenlandse hooglanden van IJsland en staat vooral bekend om zijn schilderachtige wandelpaden. Gelegen aan de rand van een lavaveld, staat de vlakke en gemakkelijk te doorkruisen regio ook bekend om zijn natuurlijke warmwaterbronnen. Je kunt er korte wandelingen maken door het prachtige lavaveld en omhoog klimmen in de buurt van Mt. Blahnjukur, één van de ryolietbergen die de gegrevelde vlaktes van Landmannalaugar heuvelt. Tourbedrijven maken regelmatig dagtochten naar de regio tijdens het hoogseizoen. Er zijn ook accommodaties beschikbaar voor overnachtingen op de camping.

Thingvellir Nationaal Park

Met Pingvellir de plaats waar het IJslandse parlement in de 10e eeuw werd gesticht, is Þingvellir (Thingvellir) Nationaal Park van groot historisch belang voor het eiland. De locatie bevindt zich in een spleetvallei op de grens van twee belangrijke tektonische platen wat het maakt tot een park met geologische betekenis. Omgeven door bergen aan drie zijden, tonen de kliffen, kloven, meren en het bewijs van vulkanische activiteit de kracht van de veranderende aarde op dramatische wijze. Dit is een een populaire dagtripbestemming vanuit Reykjavik. Thingvellir Nationaal Park is eerste nationale park van IJsland en beschikt over bewegwijzerde paden waarmee je de mooiste bezienswaardigheden in twee of drie uur waar kunt nemen.

Myvatn

Myvatn is een meer dat is ontstaan door meerdere vulkaanuitbarstingen. De omgeving van het meer is prachtig en ideaal om te genieten van een wandeling of fietstocht. Het is een prachtige plek voor vogelspotters. Jaarlijks trekken meer dan 100 soorten vogels naar het meer om te broeden. Daarnaast zijn er ook andere dieren te bezichtigen zoals eenden, ganzen, zwanen en schapen. In het voorjaar verdubbelt de populatie van schapen en vind je overal waar je kijkt lammetjes. Niet ver van het meer heb je prachtige geothermale bronnen, lavavelden, pseudokraters en kratermeren.

Reykjavik

Reykjavik ligt verspreid over het schiereiland Seltjarnarnes in het zuidwesten van IJsland en beslaat een verrassend groot gebied voor een hoofdstad met ongeveer 120.000 inwoners. De meeste bezoeken starten in het bezoekerscentrum in de buurt van het schilderachtige meer Tjornin aan de westkant van de stad. Gevuld met tentoonstellingen over het Viking-erfgoed van IJsland, zijn de National and Saga-musea must-see-attracties. Voor een panoramisch uitzicht op de hoofdstad rijdt je met de lift naar het observatiedek van de modernistische Hallgrimskirkja-kerk ten oosten van het meer. Je kunt ontzettend leuk winkelen in Reykjavik met kleine en unieke winkeltjes. Daarnaast heb je veel keuze uit leuke bars en restaurants. De centrale doorgang van de Laugavegur is ook de moeite waard om te verkennen.

Jokulsarlon

Als je gaat reizen naar IJsland dan moet je hier toch wel naar toe gaan. Weinig reiservaringen in IJsland zijn meer gedenkwaardig dan het zicht en het geluid van een ijsberg die door een gletsjer in zee stort. De beste plek om getuige te zijn van deze indrukwekkende voorstelling van de natuur, is de Jokulsarlon-gletsjerlagune. In dit ijsmeer zie je de ijsschotsen drijven met daartussen het prachtige blauwe heldere water. Als de zon precies schijnt op het gletsjerijs krijg je een adembenemd gezicht van een onwerkelijke blauwe kleur door de ijskristallen in het ijs. Hier wordt het land van ijs en vuur ook bij elkaar getrokken. Op sommige ijsblokken ligt een laag as van recente vulkaanuitbarstingen; wat het ijsblok er als een kunstwerk uit doet zien.

Vatnajokull Nationaal Park

De thuisbasis van de grootste gletsjer van Europa, het Vatnajokull National Park, is zo groot dat het ongeveer 14 procent van het land omvat. Verdeeld over vier afzonderlijke gebieden. Het meest bezochte deel van het park is het zuidelijke grondgebied van Skaftafell, waar paden langs blauw getinte ijsmeeuwen en watervallen leiden. De die hards kunnen de Vatnajokull-gletsjer beklimmen of de lange rij vulkaankraters verkennen die bekend staan als de Lakagigar. Het park heeft ook een schat aan gemakkelijk toegankelijke functies, waaronder de krachtige Dettifoss, een waterval die bekend staat om de enorme hoeveelheid water die over de rand stroomt.

Golden Circle Route

De meeste mensen die gaan reizen naar IJsland hebben Golden Circle Route op hen route staan. En dat is niets voor niets want het is een prachtige plek waar je met je auto langs kun rijden om de prachtige natuur in IJsland te bewonderen. Watervallen, geothermische baden en geisers die om de 5 aan 10 minuten water omhoog spuiten. Het is werkelijk fenomenaal om dit allemaal te kunnen zien, het is iets wat je nergens anders op de wereld zult vinden.

Blue Lagoon

Of je nou al eens bent wezen reizen naar IJsland of niet. Iedereen kent de Blue Lagoon wel. De Blue Lagoon is de populairste toeristische bestemming van IJsland. Dit kunstmatige meer wordt gevoed door oververhit zeewater dat wordt geventileerd door een nabijgelegen lavastroom. De geothermische wateren bevatten mineralen zoals silica waarvan wordt aangenomen dat ze gezondheidsvoordelen bieden. Maar toeristen komen er voornamelijk om te ontspannen in een stomende lagune omgeven door zwarte lavarotsen. Naast een restaurant met uitkijk over de lagune, biedt het resort 35 kamers met tal van verwenfaciliteiten, waaronder spabehandelingen, sauna’s, stoombaden en een volledig uitgeruste fitnessruimte.

Nieuwsgierig naar andere vakantielanden? Hier vind je meer top 10 ‘reizen naar….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *