Afvallen en Fit worden maar geen tijd om gezond te koken? Dan is dit de oplossing voor jou! Al meer dan 10.000 mensen zijn je voor gegaan.

Afvallen en Fit worden zonder moeite!

Slechte koolhydraten – Is het echt zo slecht of maken we ons zelf gek?

slechte koolhydraten

Het woord koolhydraten is waarschijnlijk het meest gebruikte woord in de gezondheidsniche. Sommige mensen beweren dat de helft van onze voeding uit koolhydraten moet bestaan. Een tegenovergestelde groep vindt dat we koolhydraten helemaal moeten vermijden in onze eetpatroon. In dit artikel ga ik uitleggen wat koolhydraten zijn, wat slechte koolhydraten zijn, maar ook wat goede koolhydraten zijn en wat daar de gezondheidsvoordelen van zijn. Zodat jij de beste keuze kunt maken wat betreft koolhydraten.

Inhoudsopgave

Wat zijn koolhydraten? 

Vormen van koolhydraten zijn suiker, zetmeel en vezels. Koolhydraten kunnen geclassificeerd worden als volwaardige koolhydraten en geraffineerde koolhydraten.

Goede koolhydraten 

Volwaardige koolhydraten zijn onbewerkt en bevatten natuurlijke voedingsstoffen zoals vezels. Voedingsmiddelen met volwaardige koolhydraten zijn fruit, volkoren producten en aardappelen.

Slechte koolhydraten 

Geraffineerde koolhydraten zijn de slechte koolhydraten. Geraffineerde koolhydraten zijn bewerkt, door deze bewerking gaan alle natuurlijke vezels en voedingstoffen uit het product. Vruchtensappen, wit brood, junk food en frisdrank zijn een aantal producten met geraffineerde koolhydraten.

Geraffineerde koolhydraten kunnen voor pieken in je bloedsuikerspiegel zorgen. Dit kan leiden tot een crash waardoor je een honger gevoel krijgt en meer zult gaan eten dan dat je daadwerkelijk nodig hebt. Waardoor je waarschijnlijk nog meer slechte koolhydraten zult eten.

Verder bevatten geraffineerde koolhydraten weinig tot geen essentiële voedingstoffen, dit is ook de reden waarom slechte koolhydraten vaak lege calorieën genoemd worden.

Het is onzin om alle koolhydraten te vermijden want een groot gedeelte bevat wel essentiële voedingstoffen voor ons lichaam en hebben veel gezondheidsvoordelen.

Koolhydraatarm dieet 

Al vele mensen hebben een koolhydraatarm dieet gevolgd en nog steeds zijn veel mensen druk bezig met een koolhydraatarm dieet. Een koolhydraatarm dieet kun je eigenlijk plaatsen in 3 levels:

  • Normale koolhydraatarmdieet  (persoonlijk beste optie)
  • Zware koolhydraatarmdieet
  • Extreme koolhydraatarmdieet

Tijdens een koolhydraatarmdieet zul je de koolhydraten voor een gedeelte of groot gedeelte vervangen voor eiwitten en vetten. Uit wetenschappelijke onderzoeken is gebleken dat een koolhydraatarmdieet voor gewichtverlies kan zorgen en een positief effect op je gezondheid kan hebben. Gezondheidsvoordelen waar je aan kunt denken zijn, gezondere cholesterolgehalte, bloedtriglyceriden, bloedsuikerspiegel en bloeddruk.

Dit is gemeten met een normale koolhydraatarmdieet wat je eigenlijk je hele leven kunt toepassen. Voor mensen die te maken hebben met obesitas, metabolisch syndroom en diabetes kan een koolhydraatarmdieet levensreddend zijn.

Dit betekent niet dat een koolhydraatarmdieet voor iedereen werkt, elk lichaam is anders en reageert dus ook anders op verschillende stoffen.

Slechte koolhydraten zorgen voor obesitas is een valse mythe 

Het verminderen van slechte koolhydraten kan de kans op obesitas gedeeltelijk verminderen. Maar dit betekent niet dat slechte koolhydraten ook de eerste oorzaak zijn van obesitas.

Natuurlijk klopt het dat suikers en geraffineerde koolhydraten gelinkt zijn aan obesitas. Alleen geldt dit niet voor koolhydraten met veel vezels. Duizenden jaren geleden aten mensen ook al koolhydraten en hadden nooit last van obesitas.

Het probleem van obesitas begon rond het jaar 1980, terwijl ver daarvoor ook al veel koolhydraten werden gegeten.  Aziatische mensen staan er ook wel om bekend dat ze zo lang en gezond leven. En dat terwijl ze vrijwel elke dag rijst eten wat natuurlijk veel koolhydraten bevat.

Het gaat er gewoon om dat je volwaardige koolhydraten eet en niet geraffineerde koolhydraten. Zolang je dat doet is er geen enkel probleem met koolhydraten eten.

Koolhydraten zijn niet verplicht maar wel aan te raden

Het lichaam kan prima zonder koolhydraten al zal het verschillen per persoon. Toch raad ik het je wel aan om koolhydraten te eten. Koolhydraten bevatten namelijk erg goede voedingsstoffen wat ten goede komt voor je gezondheid.

En wat voor sommige mensen ook wel belangrijk is dat voedingsmiddelen met veel koolhydraten veel minder geld kost dan producten met veel eiwitten. Als je namelijk geen koolhydraten meer zou eten en vervangen voor eiwitten, dan zou het je een stuk meer geld kosten.

Wat is de juiste hoeveelheid koolhydraten?

Er is geen vast getal wat betreft de hoeveelheid koolhydraten. Dit ligt namelijk helemaal aan de persoon en hoe actief de persoon in kwestie is. Als je actief bent is het natuurlijk logisch dat je meer koolhydraten nodig hebt dan wanneer je de hele dag in een kantoor zit.

Moet jij beginnen met een koolhydraatarm dieet? 

Niets moet in het leven zeg ik altijd. Maar als je obesitas, diabetes of andere gezondheidsproblemen hebt kan het levensreddend zijn om te beginnen met een koolhydraatarmdieet. Zorg er wel voor dat je niet alle koolhydraten gaat vermijden.

Als je gezond bent dan is het niet zo nodig om te beginnen met een koolhydraatarmdieet al kan het ook zeker voor iemand die gezond is een positief effect hebben. Zorg er gewoon voor dat je volwaardige koolhydraten eet en de slechte koolhydraten oftewel de geraffineerde koolhydraten vermijdt.

Ieder lichaam is uniek en zal dus verschillend kunnen reageren op koolhydraten. Mensen die heel actief zijn hebben vaak erg veel behoefte aan koolhydraten tenminste als ik naar mezelf kijk wel.

Start met een koolhydraatarmdieet 

Heb je de laatste tijd teveel slechte koolhydraten gegeten en wordt het tijd om af te vallen of heb je last van gezondheidsklachten? Dan wordt het tijd om je lifestyle te verbeteren. Om dit te realiseren kan ik je het koolhydraatarm 50 dagen programma aanraden.

Misschien vind je het helemaal niets, maar wellicht is het iets voor jou!

In het koolhydraatarm 50 dagen programma leer je om anders te eten en kun je genieten van de meeste lekkere en gezonde recepten. Je zult niet minder gaan eten, maar anders. Honger lijden zal er niet bij zijn. De kans is zelfs aanwezig dat je meer zal gaan eten dan voor het dieet.

Het Koolhydraatarm 50 dagen programma bevat maar liefst 50 complete dag programma’s met ontbijt, lunch, diner en tussendoortjes. Al deze recepten zijn makkelijk te bereiden, ook voor de mensen die niet kunnen koken.

Verder loop je ook geen enkel risico want je krijgt een niet goed geld terug garantie. Val je niet af van het koolhydraatarm 50 dagen programma? Dan krijg je gewoon je geld terug. Klik hieronder voor het koolhydraatarm 50 dagen programma.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *