Touwtje Springen Afvallen? Springend afvallen (Effectief en Simpel)

touwtje springen

Touwtje springen, we hebben het allemaal gedaan in onze jeugdjaren en ik denk dat vrijwel iedereen er plezier aan heeft beleeft. Maar is het ook mogelijk om af te vallen met touwtje springen? Het is een vraag die best vaak voorbij komt. Ik zal het in dit artikel toelichten.

Inhoudsopgave

Afvallen met touwtje springen? Ja!

Om gelijk maar met de deur in huis te vallen, ja je kunt afvallen met touwtje springen. Je kunt eigenlijk met van alles afvallen zolang je maar onder je caloriebehoefte zit, dit betekent dat je minder eet dan dat je verbrandt.

Je kunt afvallen met fietsen, dansen, krachttraining, wandelen, afval apps en je kunt zelfs afvallen door te gaan staan tijdens het werken. Zolang je maar meer verbrandt aan calorieën dan dat je binnenkrijgt zul je afvallen. Het verschil zit hem erin dat je bij de ene activiteit meer verbrandt dan bij de andere en daarmee sneller resultaten bereikt.

Het grote voordeel van touwtje springen ten opzichte van bijvoorbeeld hardlopen is dat je er in een korte tijd veel meer mee verbrandt. Met 10 minuten touwtje springen, verbrandt je rond de 200 calorieën afhankelijk van je gewicht, dit ga je met hardlopen niet redden binnen 10 minuten.

Kun je spiermassa opbouwen met touwtje springen?

Touwtje springen is zeer effectief en intensief voor je lichaam. Je traint alle spiergroepen in je lichaam. Vooral je benen, billen en buikspieren zullen gaan branden, maar ook je armen komen aan bot. Je krijgt door touwtje springen een enorm goed uithoudingsvermogen en een atletisch lichaam.

Echter kun je met touwtje springen geen spiermassa opbouwen. Wil je meer spiermassa opbouwen dan zul je toch echt moeten beginnen met bodyweight oefeningen als push ups en pull ups of uiteindelijk trainen met gewichten. Wel zullen je spieren sterker en zichtbaarder worden, dit komt onder andere doordat je vetpercentage omlaag gaat waardoor het lijkt alsof je spiermassa hebt opgebouwd.

Voordelen touwtje springen

Goedkoop: Je hebt alleen maar een springtouw nodig om touwtje te springen. Wel is het belangrijk dat je schoenen hebt met een goede demping. Heb je dit niet dan kan het wel wat meer gaan kosten. Ga in iedergeval niet touwtje springen met gewone schoenen of schoenen met een dunne zool.

Weinig ruimte: Je hebt maar weinig ruimte nodig om te kunnen touwtje springen. Je hebt een ruimte van ongeveer 2 vierkante meter nodig. Het opbergen kost geen ruimte aangezien een springtouw vrijwel geen ruimte in beslag neemt.

Korte workouts: Touwtje springen is enorm intensief, je verbrandt er in korte tijd meer calorieën mee dan wanneer je gaat hardlopen of wandelen in dezelfde tijd. Ook kun je het gemakkelijk thuis doen en je hebt nooit last van het weer. Dit geldt niet voor veel andere sporten.

Nadelen touwtje springen 

Overgewicht: Als je veel overgewicht hebt, is het niet verstandig om te gaan touwtje springen. Ten eerste is het veel te zwaar, maar het is ook niet goed voor je gewrichten om de hele tijd klappen op te vangen tijdens het landen. Als je teveel overgewicht hebt, is zwemmen naar mijn mening de allerbeste optie om gewicht te verliezen, wandelen en fietsen zijn opties.

Intensief: Touwtje springen is zeer intensief het zal je verbazen hoe moeilijk het is om 10 minuten touwtje te springen, zeker als je al geen held bent in touwtje springen. Naarmate je moe wordt zal je coördinatie minder worden waardoor touwtje springen steeds moeilijker zal worden. Maar geef op dat moment niet op want je zult al snel merken dat je na een paar weken veel beter bent.

Blessuregevoelig: Touwtje springen is zelfs als je redelijk op gewicht bent zeer belastend voor je gewrichten en botten. Je kunt pijntjes krijgen in je enkels, schenen en knieën. Het is daarom belangrijk dat je goede schoenen draagt want doe je dit niet dan kan het je nog weleens duur komen te staan. Zelf ben ik ervaringsdeskundige, ik heb door slecht schoeisel beenvliesontsteking opgelopen en ik kan je vertellen dat is geen pretje. Ga bij pijntjes ook gelijk stoppen met touwtje springen, ga in deze periode wandelen, fietsen of zwemmen.

Touwtje springen (the workout)

Je hebt veel verschillende soorten workouts voor een goede training. High intensity, uithoudingsvermogen, bodyweight training al deze varianten zullen jou helpen om af te vallen met touwtje springen. Op het internet vind je genoeg gratis workouts van bijvoorbeeld 12 weken met alleen maar touwtje springen zodat jij kunt afvallen.

Hieronder een workout van 10 minuten:

90 seconden – opwarmen (jumping jacks, air squats en front lunges)
15 seconden rust
30 seconden – springtouw – regulier stuiteren
10 seconden rust
30 seconden – springtouw – op zijn plaats lopen
10 seconden rust
30 seconden – springtouw – side straddle
10  seconden rust
30 seconden – springtouw – hoge knieën
10  seconden rust
30 seconden – springtouw – snel overslaan
10  seconden rust
30 seconden – springtouw – dubbele unders
30 seconden rust
30 seconden – springtouw – regulier stuiteren
10 tweede rust
30 seconden – springtouw – op zijn plaats lopen
10 tweede rust
30 seconden – springtouw – side straddle
10 seconden rust
30 seconden – springtouw – hoge knieën
10 seconden rust
30 seconden – springtouw – snel overslaan
10 seconden rust
30 seconden – springtouw – dubbele unders

Bouw het rustig op, als je niet mee kunt komen of de fout in gaat neem dan de tijd en pak het pas weer op als je genoeg energie hebt om te kunnen springen. Het is belangrijk dat je de oefeningen goed uitvoert om eventuele blessures te voorkomen.

Voeding belangrijker dan touwtje springen 

Uiteindelijk gaat het er vooral om dat je gezond eet om af te vallen. Tijdens het afvallen is het 70 procent voeding en 30 procent sporten. Je kunt elke dag 10 minuten fanatiek touwtje springen, maar als je meer eet dan dat je verbrandt ga je niet afvallen. Het is belangrijk dat je je voeding gaat aanpassen als je goede resultaten wilt bereiken.

Heb je moeite om gezond te eten omdat je het niet lekker vindt, inspiratie mist of geen tijd hebt? Dan is het receptenboek Fitchef Turbo iets voor jou. In dit receptenboek staan 85 gezonde recepten die binnen 15 minuten klaar te maken zijn. Je kunt na 15 minuten al aan tafel zitten met je gezin en genieten van een heerlijke gezonde maaltijd. En dat met voeding wat je allemaal kan halen bij de plaatselijke supermarkt in je dorp of stad.

[sg_popup id=2]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *