Afvallen en Fit worden maar geen tijd om gezond te koken? Dan is dit de oplossing voor jou! Al meer dan 10.000 mensen zijn je voor gegaan.

Afvallen en Fit worden zonder moeite!

10 Oorzaken voor vocht vasthouden (+ 10 tips om het te verminderen)

vocht vasthouden

Vocht vasthouden ook wel oedeem genoemd. Is een aandoening waarbij je vocht vasthoudt op plekken waar je normaal gesproken geen vocht vasthoudt. Dit is natuurlijk heel erg vervelend zowel fysiek als geestelijk.

Maar hoe kan het nou dat je vocht vast houdt? Er zijn veel oorzaken waarom mensen vocht vasthouden. In dit artikel bespreek ik wat vocht vasthouden precies inhoud, wat de oorzaak kan zijn, wat de symptomen zijn, of het gevaarlijk is en tips om het te verminderen!

Inhoudsopgave

Wat is vocht vasthouden?

Vocht vasthouden is een veel voorkomende aandoening waar vooral vrouwen last van krijgen. Vrouwen krijgen er sneller last van vanwege de pil en zwangerschap. Vocht vasthouden kun je merken als je handen, voeten, benen, armen of buik ineens een stuk dikker zijn.

Je kunt het bijvoorbeeld goed merken als jij je ring ineens niet meer af of om kunt doen. Je vingers zijn door de vochtophoping dikker geworden. Je zult door de vochtophoping in je lichaam ook een opgeblazen gevoel krijgen.

Vochtophoping (oedeem) ontstaat wanneer het vocht niet meer uit je lichaam trekt en zich maar blijft ophopen in je lichaam.

Je lichaam bestaat voor maar liefst 70 procent uit water. Om het vocht goed af te voeren wordt het over je cellen verdeeld. Je bloedvaten en lymfesysteem zorgen hiervoor.

Als dit systeem niet meer goed functioneert en uit balans is, blijft er teveel vocht in het weefsel rond de cellen achter.

Hierdoor kun je klachten als dikke enkels, een opgeblazen buik, of een opgeblazen lichaam krijgen. Het ligt er maar net aan waar het vocht zich ophoopt.

Er zijn veel verschillende oorzaken waarom je vocht vasthoudt. Het maakt verder niet uit hoe oud je bent, het komt voor in alle leeftijdsgroepen.

Symptomen bij vocht vasthouden 

Mensen die nog nooit last hebben gehad van vochtophoping denken vaak dat vocht vasthouden alleen cosmetisch verveeld is. Maar de zwellingen kunnen ook heel erg pijnlijk zijn.

Maar waaraan kun je nou merken dat je vocht vasthoudt en welke symptomen kun je krijgen?

In tegenstelling tot de oorzaken van vocht vasthouden waar er veel van zijn, heb je maar weinig symptomen waaraan je kunt merken dat je vocht vasthoudt.

Vaak gaat het om verdikte enkels, benen, buik of verdikte vingers. Dit kan een ongemakkelijk maar ook pijnlijke gevoel geven.

Om zeker te weten of je vocht vasthoudt, kun je met je vinger drukken op de plek waar je vermoedt dat je vocht vasthoudt, dit doe je een paar seconden, als je vervolgens een deukje ziet weet je dat je vocht vasthoudt.

Om er achter te komen waarom je last hebt van vochtophoping heb ik enkele mogelijke oorzaken op een rijtje gezet.

Oorzaken van vocht vasthouden

De reden waarom je lichaam vocht vast houdt kunnen zoveel zijn. Hieronder geef ik de meest voorkomende oorzaken waarom je vocht vast houdt.

Overgewicht

Heb je vochtophopingen in je benen en heb je last van overgewicht? Dan is dit wellicht de oorzaak. De hoeveelheid aan vocht wordt geregeld door de drukverschillen van de bloedvaten, zowel van buiten als van binnen.

Als het warm weer is of je gaat sporten zullen je bloedvaten verwijden om vervolgens alle vocht eruit te persen.

Bij overgewicht is het mogelijk dat dit proces niet meer goed werkt. Je kunt vocht vasthouden omdat de druk op de bloedvaten en lymfevaatjes door het gewicht te veel wordt.

Al het vocht moet vanaf je enkels tegen de zwaartekracht en druk van je lichaam omhoog gedrukt worden. Als dit misgaat zul je in veel gevallen merken dat je vooral last krijgt van dikkere enkels.

Zwangerschap 

Vocht vasthouden is een veel voorkomende kwaal tijdens de zwangerschap, vooral in het laatste trimester. Maar liefst 80% procent van de zwangere vrouwen heeft er in meer of mindere mate last van.

Door de zwangerschap worden de wanden van je bloedvaten dunner. Hierdoor kan het vocht vanuit de bloedvaten makkelijker het weefsel in lopen.

Door de groeiende buik vanwege de baarmoeder die steeds groter wordt, komt er meer druk op je bekken te staan. Hierdoor wordt de bloedafvoer vanuit de benen naar het hart belemmerd.

Tijdens de zwangerschap wordt er ook extra veel bloed aangemaakt. Dit zorgt net als bij overgewicht voor een grotere druk op je benen.

Gelukkig trekt het na de zwangerschap al snel weer weg en ben je binnen no time weer 2 tot 3 kilo kwijt.

De pil

Sommige vrouwen ervaren dat ze dikker worden tijdens het nemen van de pil. Dit kan komen door 2 oorzaken. Doordat de hormoonhuishouding veranderd door de pil is het mogelijk dat je meer eetlust krijgt waardoor je meer gaat eten en vervolgens dikker wordt.

Maar het is ook mogelijk dat je aankomt vanwege het vocht vasthouden in je lichaam. Het hormoon oestrogeen is de oorzaak waarom je wellicht vocht vast houdt. Dit hormoon bevordert de opname van vocht in je lichaam.

Hartproblemen 

In de meeste gevallen is vochtophoping volkomen onschuldig. Maar in enkele gevallen kan het wijzen op een hartziekte zoals hartfalen. Als de rechterhelft van het hart niet meer genoeg pompkracht heeft om het bloed naar de longen te pompen.

Hierdoor zal het bloed in de bloedvaten die het zuurstofarme bloed naar de rechterhelft moet brengen minder krachtig stroomt. Dit heeft als gevolg dat het lichaamsvocht minder goed kan worden afgevoerd via de bloedvaten.

Lang staan of zitten

Lang staan of stil zitten kan de oorzaak zijn van het vocht vasthouden. Als je veel stil staat of zit is het mogelijk dat je kuitspieren niet goed genoeg geprikkeld worden.

De kuitspieren zorgen er normaal gesproken voor dat het zuurstofarme bloed weer naar boven richting het hart wordt gepompt.

Als je kuitspieren niet genoeg gebruikt worden en daardoor minder sterk zijn kan er vochtophoping ontstaan in je benen. Zorg er dus voor dat je gaat bewegen zodat je kuitspieren gebruikt worden.

Menstruatie

In de week voorafgaand aan de menstruatie verandert je hormoonhuishouding. Door alle schommelingen in je hormonen oestrogeen en progesteron is het mogelijk dat je vocht zal vasthouden. Het hormoon progesteron is de grote boosdoener tijdens de zwangerschap.

Teveel zoutgebruik 

Het overmatig eten van zout kan een oorzaak zijn van het overschot aan vocht in je lichaam. In bewerkt voedsel zit vaak veel zout zonder dat je het echt door hebt, hierdoor krijg je ongemerkt teveel zout binnen. Teveel zout zal het vocht vasthouden.

Medicijnen 

Bepaalde medicijnen kunnen er voor zorgen dat je vocht zult vasthouden. Al na enkele dagen na het innemen van je medicijnen zul je merken dat je gewicht omhoog zal gaan door vochtophoping.

Door het innemen van de medicijnen kan je lichaam het vocht niet meer uit plassen waardoor het zich maar ophoopt in de cellen van je lichaam.

Slecht werkende aderen 

Als de aderen niet goed functioneren, kan het vocht niet goed worden afgevoerd. Als de wanden van de aderen slapper zijn of de kleppen in je aderen niet meer goed werken zal het bloed letterlijk in je benen blijven staan.

De druk in de aderen neemt vervolgens toe. Daardoor kan er vocht door de wanden van de aderen lekken waardoor het in het weefsel terechtkomt.

Het gevolg is dat het vocht zich begint op te hopen en je benen zullen opzwellen. Hierdoor kun je ook spataderen krijgen.

Lever problemen 

Als je lever niet meer instaat is om een toereikende hoeveelheid aan eiwitten in het bloedplasma aan te maken, die voor de colloïd-osmotische druk moeten zorgen oftewel aanzuigingskracht. Zal er een vochtophoping ontstaan in je lichaam.

Is vocht vasthouden gevaarlijk?

Op zich is het vasthouden van vocht in veel gevallen totaal niet gevaarlijk. Maar in bepaalde situaties kan het toch gevaarlijk zijn om vocht vast te houden. Bijvoorbeeld als het vocht zich gaat nestelen in de longen.

Dit kan de ademhaling bemoeilijken wat vervolgens tot benauwdheid kan leiden. Mensen die bedlegerig zijn en daardoor niet kunnen opstaan hebben hier vooral last van.

Als er niets aan gedaan wordt kan het alleen maar erger worden. Dus het is een zaak om naar de huisarts te gaan.

De oorzaak waarom je vocht vasthoudt, is belangrijker om te weten of het gevaarlijk is of niet. Het is in veel gevallen vrij onschuldig en vooral een ongemak. Maar soms kan de oorzaak van het vocht vasthouden toch gevaarlijk zijn.

De bekendste en gevaarlijkste oorzaak is het hebben van een hartziekte zoals hartfalen.

Maar over het algemeen is het vooral ongemakkelijk en is vocht vasthouden niet iets waar je je heel erg druk over hoeft te maken. Wel is het goed om altijd even naar de huisarts te gaan.

10 tips om het vocht vasthouden te verminderen 

Het is altijd goed en verstandig om een afspraak te maken met je huisarts. Maar hieronder geef ik je 10 tips om jouw vochtophoping problemen te verminderen of zelfs te verhelpen.

Benen omhoog

Als je vocht vasthoudt, is het goed om je benen omhoog te doen. Door je benen hoger te leggen dan je hart. Helpt het om het overtollige vocht weg te voeren. Als je gaat slapen is het ook verstandig om een kussen onder je benen te leggen zodat het iets hoger ligt gedurende nacht.

Drink meer water 

Het zal je wellicht verbazen maar het drinken van meer water kan juist helpen. Vocht vasthouden kan een reactie zijn van je lichaam als er een vocht tekort dreigt.

Het is niet zo dat jij je nou vol moet drinken met water. Maar het is goed om gedurende dag constant wat slokjes water te drinken. Verder is water natuurlijk ook super gezond voor ons lichaam.

Eet minder zout 

Zout kan ervoor zorgen dat je vocht vasthoudt het bevordert het in elk geval. Mocht je vocht vasthouden dan is het goed om eens een paar dagen zoutarm te eten.

Dus voeg geen zout toe aan producten en eet geen bewerkte producten met veel zout. Om het eten op smaak te krijgen kun je verse kruiden gebruiken.

Bewegen 

Bewegen is goed voor je lichaam, ook voor het verminderen of voorkomen van vochtophoping is het goed om te bewegen. Dit betekent niet dat je intensief hoeft te sporten.

Het is voldoende om eens een lekkere wandeling te maken, een eindje te gaan fietsen of ontspannend in het zwembad te gaan zwemmen.

Vooral zwemmen is een ideale manier van bewegen om het vocht af te voeren. Door te gaan zwemmen heb je even geen last van de zwaartekracht. Je lichaam is gewichtsloos waardoor het vocht sneller zal verdwijnen.

Sauna 

Door in de sauna te zitten zal je veel gaan zweten hierdoor kun je veel overtollig vocht kwijtraken. Het is wel belangrijk om goed te blijven drinken alleen zo krijg je een goede vochtbalans.

Stoppen met roken 

Ik weet dat het lastig kan zijn maar denk aan alle positieve dingen die je krijgt als je stopt met roken. Vocht verminderen of voorkomen is maar een klein onderdeel aan de gezondheidsvoordelen als je stopt met roken.

Roken is sterk verbonden aan veel ernstige en minder ernstige oorzaken die onder andere voor het vast houden van vocht zorgen.

Je kunt alleen maar winnen door te stoppen met roken. Als je blijft roken zul je hoe dan ook ooit gaan verliezen. Vaak hoor ik dan maar ook al rook je niet dood ga je wel.

Ja, dat klopt. Maar daar gaat het niet om. De kwaliteit van leven wordt veel beter als je niet rookt en de risico’s dat je een nare ziekte oploopt is ook veel minder. Waardoor je wel degelijk een grotere kans hebt om ook langer te leven als je niet rookt.

Steunkousen 

Steunkousen is niet de eerste optie die je overweegt als je last van vochtophoping hebt. Het is natuurlijk niet zo sexy en het is ook nog eens lastig om aan te trekken. Maar het werkt wel goed!

Het helpt om je bloedvaten elastisch te houden en het voorkomt dat er bloedproppen ontstaan in je bloedvaten. Daarnaast zorgen steunkousen er ook voor dat je geen last van spataderen krijgt.

Maar het belangrijkste is dat het vocht bij je enkels en benen door de steunkousen weer tot normale proporties worden teruggebracht.

Massage 

Een massage daar houdt iedereen wel van en het helpt ook nog eens om het vocht af te voeren in je lichaam. Je gaat masseren op de plek waar het vocht zich bevindt, het is nog beter om je te laten masseren door je partner.

Het is niet alleen maar ontspannend maar het helpt ook enorm om de bloedcirculatie te verbeteren waardoor het teveel aan vocht zal verdwijnen. De bewegingen die jij of je partner maakt tijdens de massage moeten altijd richting het hart zijn.

Rondjes lopen

Als je veel zit omdat je bijvoorbeeld kantoorwerk doet, is het goed om af en toe tijdens het werken een rondje te lopen. Je kunt bijvoorbeeld even naar het toilet gaan of even tijdens de lunchpauze gaan lopen in plaats van zittend te eten.

Doe dit ongeveer een kwartiertje en je zult merken dat het vasthouden van vocht minder erg zal worden en wellicht zal verdwijnen. Maar het ligt er ook aan hoeveel je gaat bewegen.

Gezond eten 

Vochtophoping bij de benen, armen, buik en zelfs in het gezicht is een veel voorkomende kwaal bij mensen met overgewicht.

Ja kan alle tips hierboven gebruiken maar als je last van overgewicht hebt is de kern dat je gewoon gezonder moet gaan eten waardoor je zult afvallen.

Vaak weet jezelf wel wanneer je overgewicht hebt. Mocht je twijfelen dan kun je jouw buikomtrek meten dit mag niet meer dan 94 cm voor mannen zijn en niet meer dan 80 cm voor vrouwen zijn. Of je laat het controleren door de bmi meter.

Bekijk wat jezelf allemaal eet en gooi het bewerkte voedsel met veel suikers en zout aan de kant. Vervang dit voor verse of natuurlijke voedingsmiddelen. Dus geen producten met snelle koolhydraten, suikers of zout.

Suikers en zout hebben we wel nodig maar daarvan krijg je wel genoeg van binnen ook als je gezonde voedingsmiddelen eet.

En af en toe mag je natuurlijk wel eens iets eten of drinken met veel suikers. Sporters hebben het zelfs nodig na een intensieve workout. Het gaat er gewoon om dat je een balans vindt in je voeding waarbij jouw lichaam goed functioneert.

Het kan een tijdje een zoektocht zijn voordat je de perfecte balans voor jezelf hebt gevonden. Maar naarmate de tijd vordert zul je steeds meer weten wat kan en wat niet kan.

Zodra je gewicht verliest zal je merken dat de zwellingen van vocht zullen verminderen en uiteindelijk verdwijnen.

En dat is natuurlijk niet het enige voordeel van gezond eten. Je krijgt door gezond te eten minder kans op hart- en vaatziekten en andere ziektes maar ook zal je een stuk fitter zijn.

Gezonder eten met het afslankreceptenbijbel 

Vocht vasthouden is niet altijd te voorkomen ook niet als je heel gezond eet. Toch zal een gezonde levensstijl de kans op oedeem een stuk verminderen.

Daarom wil ik het even met je hebben over het afslank receptenbijbel van Oscar Helm. Hierin vind je meer dan 100 gezonde recepten die snel en eenvoudig te maken zijn. Zodat je op een laagdrempelige manier kunt afvallen en toch nog kan genieten van het eten.

Doordat het niet een dieet is waarbij je voedingstoffen zult missen kun je dit je hele leven toepassen waardoor je een gezonde levensstijl ontwikkeld.

Je kunt het afslankreceptenbijbel 30 dagen gratis proberen dus er zitten geen risico’s aan verbonden.

2 Comments on “10 Oorzaken voor vocht vasthouden (+ 10 tips om het te verminderen)”

  1. Naarmate ik wat ouder word, heb ik regelmatig last van dikke voeten. Ik heb me helemaal laten onderzoeken. Alles was prima in orde. Wel werd me aangeraden steunkousen te dragen. Ik stel dit liever nog even uit. Het doet geen pijn en wanneer ik ‘s avonds met de voeten omhoog zit, verdwijnt het oedeem weer. Wel ben ik op het werk campagne aan het voeren voor sta-bureaus.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *